Handel

Generellt
 
En böna blir en börda som blir en skopa, som blir en påse med caps. I alla tider har det funnits behov av något någon annan har eller skapar. Det kan handla om utsäde, vapen, slavar eller tjänster. Det har i alla tider skapat ett behov av ett flöde av dessa varor.
 
Handel. Samma sak i vår egen tid. Handel kan delas in i tre kategorier.

 
__________________________________________________
 
Lokal handel
 
Den vanligaste i våra dagar, bonden går till grannen och byter en höna mot en säck med spettemajs. Oftast är det enbart tal om ren byteshandel och oftast helt utan att blanda in caps.
 
 
Regional handel
 
På marknaden i Hjärtebo köper köpmannen bondens ägg. Handlaren tar sedan äggen till Brytehult och byter dem mot en slav, för i Brytehult kan de inte ha höns för de bara dör där och då är ägg värdefulla. Det kostar så klart handelsmannen att hålla vakter och packdjur men vinsten är värd det. Köpmannen färdas nu tillbaka till Hjärtebo och säljer slaven till bonden som behöver en man eller kvinna. Bonden betalar med en gammal sak hen hittat i ett sådant där hus under marken.
 
 
Fjärrhandel
 
Köpmannen vet att den där saken är eftertraktad sak som universitetet letat efter sedan farfars tid. Så handlaren betalar nya posten stora caps för att transportera makapären hela vägen till universitetet. Det kostar en herrans massa caps, men handlaren får sin och brevbärarens vikt i caps. Handel handlar om risker och kunskap. En handelsman vet vad andra vill ha och var. En köpman tar stora risker men kan även göra enorma vinster men även förluster. Den vanligaste typen av köpman är en knalle, denne går mellan bosättningar och gårdar och säljer det denne kan bära på ryggen. Sådant som salt, synålar, tyg eller vad det nu kan vara. Handlare är köpmän som handlar med större mängder åt gången, de färdas med packdjur och inte sällan med vakter. De vet om riskerna och är inte sällan män och kvinnor som möter hårt med hårt. Ju mer framgångsrika de är ju mer vapen och ju större är värdet. En handlare kan gå ihop med andra handlare och bilda en karavan, då får handlaren mer vakter men blir så klart långsammare och lockar lättare till sig skurkar.
 
En knös är en köpman som anställer andra för att bedriva handeln åt dem, de sitter sedan som spindeln i nätet och håller i ett kontaktnät. Knösar spelar ofta efter reglerna men kan även vara ärkeknösar, sådan som tjänar caps på handel som inte är helt laglig i ett område och sedan använder brutala metoder för att säkra sin handel. Knösar hamnar ibland i konflikt med andra och handelskrig kan blomma ut. Då finns det stora caps att tjäna för legosoldater och stråtrövare som kan få uppdrag att plundra en fraktion.
 
Arvshandlare och Ungamånglare. Det svarta regnet och andra farsoter sätter oftas stop för bosättningars växande och där av har det växt fram yrken som inriktar sig emot att assistera bosättningar på olika sätt. Allt från Arvshandlare och Ungamånglare till rakt av slavhandlare.